sze
26

 Cseh Tamás/Levél nővéremnek (1977)

 

 Gondoltam a nemrég elhunyt Cseh Tamás emlékére az első magyar lemez a Levél nővéremnek lesz. Cseh Tamás 1970 körül találkozott az akkor novellákat író Bereményi Gézával, aki elkezdett Tamás dallamaira szöveget írni. Ebből lett 1973-ban a Dal nélkül című előadás, amit sokáig teltházzal adtak. A lemez története 1976-ban kezdődött amikor Tamásék összeültek, hogy írjanak valamit. Kitalálták, hogy legyen opera. Megjött a Bereményi és ebből lett a Budapest című opusz. Később kitalálták, hogy ez az egész legyen egy levél és szóljon Irénnek. És így alakult tovább és tovább a történet egészen 1977-ig amikor megjelent az album.

 

A Levél... igazából egy emlékezés-folyam a hatvanas évekről. Aki nem ismeri ezeknek az éveknek a hangultatát, annak ez a lemez tökéletes érzelemátvitel. Az átlagos hallgató azt mondja elsőre, hogy monoton a hangzásvilág. Ám, ha emőgé nézünk, a szövegek mögöttes tartalmát látjuk és mi is bekapcsolódunk az emlékezésbe, akkor az egész levél úgy tűnhet, a mi kezünk által íródott. Hisz nekünk is voltak szülőkkel kapcsolatos csalódások, félrement szerelmek, utazások, Budapesthez mindenkinek van legalább egy története és így tovább.

Úgyhogy szerintem, ha valaki nosztalgiázással akar eltlteni egy röpke 45 percet, az tegye be a Levél nővéremnek-et és a dalokkal együtt feledkezzen bele a múltjába, jó és rossz emlékeket egybegyúrva.

Stílus: Folk

Hossz: 39:40

Személyes kedvencek: Budapest, Apa kalapja, Hatvanas évek, Az éjféli gyors, Jutalomosztás, Tanulmányi kirándulás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezborze.blog.hu/api/trackback/id/tr991408184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása