okt
29

 John Lennon/Plastic Ono Band (1970)

 

Lennon számomra kultuszszemély. Nemcsak, hogy a Beatles vezetőegyénisége volt, megírt több olyan nótát, ami az életemet sokmindenben meghatározta, de a nyilatkozatait és gondolatait is nagy elánnal és figyelemmel hallgatom, tisztelem. Így gondoltam legyen ez a következő mustrapédány.

John Winston Lennon 1940-ben született az angliai Liverpoolban. az 1950-es évek végén megalakította első bandáját a Quarrymen-t. Valamikor etájt találkozott össze Paul McCartney-val és George Harrisonnal. Megalakították a Beatlest. Zenéltek sok évig. A világ talán legjobb lemezeit hozták össze. Ezt nem kell túlragozni. De, hogy mi volt John Lennonnal a Beatles vége felé? Találkozott későbbi feleségével Yoko Onoval. 1970-ben alapított is egy zenekart Plastic Ono Band néven. Alapítói a zenekarnak már elég neves emberek voltak: Eric Clapton a Creamből, Klaus Voorman a Manfred Mannból, Alan White(később a Yes nevű prog. rock bandában zenélt), Billy Preston neves billenytyűs és persze a Yoko/John páros. A megalakulás nagy port kavart, és az esemény után nem sokkal a Beatlesnek, a Nagy Álomnak vége lett. John el is kezdett egy új nagylemeznek a felvételein dolgozni, amiből kisült ez az album.

Lennon eléggé összetört állapotban készítette el ezt a lemezt és ez a dalokból is kiszűrődik. Mindegyikben saját problémáit, be nem teljesült vágyait, emlékeit részletezi, megpróbál felkelni a Beatles romjaiból, ami igencsak dícséretes. Főleg, hogy ezeket dalokban, nem is akármilyen dalokban teszi! A szerzemények főleg egy nyers egyszerű zongora-gitár-dob felállásban rögzültek, ellenhangsúlyozva a Beatles utolsó megjelent anyagát, ami tele van tömve fúvosokkal, különféle talán odasem illő hangszerekkel. Nem, a dalok szimplák, csak érzelmeket közvetítenek. A Mother első harangütéseitől a My Mummy's Dead halkan elejtett könnycsepjeikig egy siralom- és feltámadólemezt hallhatunk. Sok embernél és együttesnél ez gyakorta bejön lásd Alanis Morisette. Csak van egy nagy különbség. Lennon elmés és megrázó szövegei nem egyenlők popdalocskákkal. Keményen a szívig vájja keresi a válaszokat. Kevés olyan balladát lehet manapság hallani, mint a Working Class Hero. Legutóbb a Green Day próbálta feldolgozni valamikor 2007 környékén kevés sikerrel. A God-ban mindent megtagad, amiben az emberiség eddig hitt: Jézustól Hitleren át a Beatlesig! És a lemez végéig csak egyetlen fontos van Johnnak a világon, és pedig Yoko Ono.

Semmi kétség a nagy szerelem felől. Sokat emlegetik a Beatles feloszlásához hozzájáruló oknak Ono-t. Talán igazuk van, de ha nincs ez a lány, akit John így szerethet, és biztos lehet benne, akkor nincs ez a sok remekbeszabott nyers dal és talán nincs Imagine sem. Visszatekintve mindegy is. Hallgassuk az "igét" és gondolkozzunk. Lehet-e még ma ilyen független és odaadó szerelem. A jelszó: All You Need Is Love!

 

Hossz: 39:40

Stílus: Rock

Személyes kedvencek: Mother, Working Class Hero, Isolation, Love, Look at Me, God

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezborze.blog.hu/api/trackback/id/tr311485232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása