sze
29

 Black Uhuru/Red (1981)

 

 Általában azt szokták mondani a reggae zenéről, hogy mindegyik szám ugyanolyan. Ezzel én  vitába szállnék egy kicsit. A nem túl jó reggae számok hasonlítanak egymásra. Na így már  helyes. És most hallgassunk meg egy JÓ reggae lemezt.

A Black Uhuru(kerestem, de nem tudom mit jelenthet) 1974-ben alakult, amikor már Bob Marley és a Wailers már felvezette a jamaikai zenei stílust a köztudatba. Már megjelent az egyik alapreggae a Catch a Fire(majd erről is írok) és ez már a második ilyen zenét játszó együttesek generációja volt.

A reggae egyébként Jamaicában, Kingston környékén felődött ki az 1900-as évek elején.A legenda szerint egy szerb férfi hozott különböző szerb dallamokat a jamaikai fővárosba, és ezt oldva a különböző afrikai ritmusokkal jött létre reggae. Fő témái a szexualitás, politika, különféle drogok, ember-ember kapcsolat stb.

Nehéz ilyen lemezekről beszélni. Igazából ez olyan, hogy is mondjam: jól érzem magam zene. Egy napfényes délután jó berakni és lazulni rá egy kicsit. Ugyanakkor szövegileg igazán odamondogatós ez a dolog. A társadalom kemény bírálata és pl. a raszatafarista vallás is megjelenik az album egyes részein. A dallamok különbözőek, soha nem értettem miért nem tudják megkülönböztetni az egyik reggae számot a másiktól. Az egyetlen ami úgymond hasonló a reggae számokban, hogy van neki ez a jellegzetes gitárhangja, ami viszont minden egyes számban ugyanaz. Ezt fel lehet írni neki.

Igazából ez a poszt csak azért készült, hogy egyéb reggae zenéket(de rossz ezt leírni 240-szer...) is hallgasson az ember és ne ragadjon le Bob Marley 3 számánál. Nagy mester volt az öreg, de van rajta kívül más is, ami legalább olyan jó. Legalább.

Stílus: Reggae

Hossz: 39:20

Személyes kedvencek: Youth of Eglington, Sponji Reggae, Journey, Puff She Puff

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezborze.blog.hu/api/trackback/id/tr131416623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása