sze
28

 Nirvana/MTV Unplugged in NY (1994)

 

Nirvanát én nagyon ritkán hallgatok. Nálam meg kell legyen a hangulat, hogy berakjam ezt a gitártorzításokkal teli, ordító zenét. Ami egyébként zseniális. És akárhogy hiszik sokan, a Nirvana főleg a slágerekből merít. Ez szerintem lesüt a zenéjükre.

A Nirvanát Seattle-ben, 1987-ben alakította Kurt Cobain gitáros, Krist Novoselic basszusgitáros és Aaron Burckhard dobos. Aaron hamarosan kivált helyére érkezett Dave Grohl. Ebben a trió felállásban rögzítették első lemezüket 1989-ben, a Bleach-et, ami még eléggé hajazott a metálra. Második mega-giga-fantasztikus lemezükkel(nem tudom miért nem ezt választottam mai lemeznek) a Nevermind-al viszont betörtek a poppiacra annyira, hogy  ledöntötték Michael Jackson Dangerous című lemezét a Billboard első helyéről(ez jót jelent, mármint a slágerlisták elejére kerülni). Innen nem volt megállás, MTV, többszázezres rajongótábor stb. Ebbe a zenekarvezető Kurt Cobain(aki amúgy se volt teljesen százas) egy kicsit bele is nyomorodott, és a harmadik In Utero című lemezük már hangszínt váltott egy kicsit, ezzel visszacsúsztak a sikerben, de így is elég nagy volt a nyomás. 1993-ban adták még ezt az unplugged koncertet és ezután 1994-ben Cobain öngyilkos lett(aki nem hallott róla szégyelje magát!!)és a zenekar vele együtt eltűnt. A lemezt a halála után adták ki.

Ennél az albumnál érdekes érzésem volt. Az élő albumoknak két fajtája van: vagy zseniális vagy pedig nagyon rossz és alig várod, hogy kivedd a lemezt a lejátszóból. De a címe kitűnt az egészből: Unplugged Nirvana? Na ne hülyéskedj már(unplugged az jelenti hogy: bedugatlanul, azaz nem elektromos hangszereken játszanak a zenészek)! De amint megszólalt a tapsvihar az elején és felcsendült az About a Girl, egy teljesen más érzetet kapott a szám mint egyébként.

És ez az összes számra igaz. Megy és forog a lemez, és rá kell jöjjek: ez nem az a Nirvana amit én olyan nagy hévvel szoktam hallgatni és ordítani a szövegeket bele az éterbe. Ez egy nyugodtabb , már mintha Cobain halálára rákészülő együttest hallgatnék. Csellós a Nirvanában? Hogy lehet? Ezután elgondolkodom, hogyha nem öli meg magát ez a zseniális dalszerző hova jukadhatott volna ki a Nirvana zenéje. Igen érdekes hangzás lehet...

Plusz még ott van a hat feldolgozás(The Vaselines, Leadbelly, David Bowie, és 3 Meat Puppets szám), amik ragyogóan sikerültek. Mindenki csúcsfokon teljesít mindennek elején Cobainnel.

Az utolsó szám után a producer próbálta rávenni Kurt-ot, hogy adjanak egy ráadás dalt. Cobain erre ezt válaszolta: "Azt utolsó dalt nem tudom felülmúlni". Valahogy én is így vagyok ezzel a lemezzel. Nem lehet felülmúlni.

 

Stílus: Grunge-Unplugged

Hossz: 53:20

Személyes kedvencek: About a Girl, The Man Who Sold the World, Dumb, On a Plain, Lake of Fire, Where Did You Sleep Last Night

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezborze.blog.hu/api/trackback/id/tr681413550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása