okt
7

 Black Sabbath/Paranoid(1972)

 

Sokan örülhetnek, hogy végre egy metal lemezt fogok bemutatni. Sokan elszomorodnak majd. Akik elszomorodnának, ne tegyék!!

Manapság a heavy metalt összetévesztik a black metallal és egyéb nagyon kemény társaival. NEM UGYANAZ!!! Sok különbség van egyik és másik között. A heavy metal egy majdnem mindenki számára élvezhető, dallamos rockműfaj. A black metal(na ez az a hörgős hajrázós, kevesek számára populáris) nehezebben befogadható, nagyon kemény zenét játszó, különböző jelképekkel dobálozó műfaj. Meg lehet őket különböztetni, csak el kell indulni az úton. Az úton a jó zene megismerése érdekében (ez elvezethet akár a black metalig is, de elég nehezen mint mondtam).

A Black Sabbath 1967-8 körül alakult: Ozzy Osbourne ének, Tommy Iommy gitár, Terence "Gezzer" Butler bassz és Bill Ward dobos közreműködésével. Már a kezdetek kezdetén is elég kemény horrorisztikus szövegeket írtak, és főleg okkultizmussal foglalkoztak. Az első lemezük is ebben a jegyben jelent meg. 1970. február (péntek!!!!) 13.-án jelent meg( majd erről a lemezről is írok majd). A borító eléggé fura, félelmetes volt, és a borító belsejében egy lefelé fordított kerszet volt található(ami ugye a sátánizmus jelképe). A Paranoid volt a második (és ugye egy zenekar életében a legfontosabb) anyag, és a kritika és a publikum és nagy elánnal fogadta. Ezután Ozzyval még 3-4 lemezig jutottak. Ezután Ozzy kiszállt különböző zenekari nézeteltérések miatt. Helyére a Rainbow-os Ronnie James "Dio" érkezett. Vele már nem tudták elérni ugyanazt a sikert, mint a kezdetben, de azért egy-két jó albummal megáldották még a földet.

És hát a lemezről:

Egy eléggé csiszolt, összehangolt lemezről kell beszéljünk. Nincsenek szintkülönbségek, mindegyik szám élvezhető és remekbeszabott. Kezdjük az elsővel: A War Pigs a vietnami háború elleni himnusz és a maga hét percével egy metal-monstrum. Tony gitártechnikája kitűnő (bár a csávónak csak négy ujja van!!!), és nagyon jó hallgatni Osbourne vonyításait. A Paranoid eredetileg csak egy töltelékszámnak indult: az album már majdnem kész volt, de kellett még egy szám, hogy elérje a kívánt hosszt. Megírták a Paranoid-ot és ez annyira tetszett a producernek, hogy ez lett a címadószám. Az Iron Man-re jól lehet rázni a fejeket: egy elején lassan csoszorgó, ám a végén kegyetlenül odatevő szám. Az Electric Funeral klasszikus boogie míg a Rat Salad egy rövid kitérő. És a végén jön a számomra kedvenc Fairies Wear Boots, ami az első gitárpengetés után fantasztikus.

Több szó mint száz, jó ilyen albumot a kezembe fogni. Aki nincs oda az általa nevezett "metalért" az is próbálkozzon meg vele, és lássa meg a dalszerzés egyik csúcsát. Akik manapság a metalért vannak oda, és úgymond semmi előképzettségük, hogy miből lett a mai cserebogár, azok azonnal hallgassák meg! Nekik és másnak is alapmű!

 

Hossz: 40:00

Stílus: Heavy Metal

Személyes kedvencek: War Pigs, Paranoid, Planet Caravan, Iron Man, Fairies Wear Boots

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezborze.blog.hu/api/trackback/id/tr381433269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása