okt
28

 Stan Getz and Joao Gilberto:  Getz/Gilberto (1963)

 

Jazzlemezeknél nehéz kritikát írni. Vagy bármit is a lemezről. Nagyon emberfüggő, hogy szereti-e valaki, vagy ha szereti is, mit szeret. Akik nem szeretik, azoknak jó bemelegítő lehet ez az énekkel és dallammal teli album. Jó étvágyat!

Stanley Gayetzki 1927-ben született Philadelphiában. Szülei Ukrajnából származtak. A kis Stan nagyon érdeklődött a hangszerek iránt és 13 éves korában kapott egy szaxofont. 8 órát gyakorolt naponta, és így lehetett a jazz egyik nagymestere. 1950-től karrierje a fellegekbe emelkedett és olyan nagyszerű jazzmuzsikusokkal játszott, mint Dizzy Gilespie, Oscar Peterson, Herb Ellis és Max Roach.

 

Így következett el 1962, amikor Getz felvette Charlie Byrd-el a Jazz Samba című lemezt. Ezzel útjára indították a latin-amerikai eredetű bossa nova stílus amerikai hódítóútját. Ám az igazi csúcs 1963-ban jött el: Joao Gilberto brazil dalszerzővel ésAntonio Carlos Jobim zongoristával elkezdtek felvenni egy új lemezt. A lemez még nagyobb siker lett mint a Jazz Samba, sőt még egy Grammy-t is sikerült vele bezsákolni a Girl from Ipanemával. Az anyag egyébként is lenyűgöző. Minden dal magával ragadó és egyszer sem monoton vagy önismétlő. Stan Getz alapból egy hatalmas szaxis és elviszi a prímet. Joao éneke nagyon bensőséges és kellemes, Jobim meg szokásosan hozza zongoraformáját. A számok egytől-egyig remekmű. A Girl from Ipanema számomra az egyik legkedvesebb jazzfelvétel. A számmal van egy érdekes történet. A producer szerette volna ha a dalnak lenne egy angolul felénekelt része is. Ám Joao nem tudott angolul. Felkérte hát a lányát Astrud Gilberto-t, aki szívesen megcsinálta a munkát. Hatalmas kislemezsiker lett, mint a másik ilyen számból a Corcovado-ból. lényeg a lényeg érdemes vele egy bánatos vagy boldog félórát eltölteni. Akár többször is. Ajánlatos! Alapmű veszély!

 

 

Hossz: 33:20

Stílus: Jazz, Bossa Nova

Személyes kedvencek: The Girl from Ipanema, Doralice, Desafinado, Corcovado, O Grande Amor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezborze.blog.hu/api/trackback/id/tr161482096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása