sze
25

 ...és dobpergés...a mai lemez pedig:

 

The Beatles/Sgt. Pepper's

Lonely Hearts Club Band (1967) 

 

Sokan úgy emlegetik, mint a világ legfontosabb lemezét, a Rolling Stone magazin 2004-ben meg is adta neki ezt a titulust. Sokan azt mondták, hogy a beatles felnőtt Bach, Mozart és Beethoven elérhetetlen szintjére. Többen az egekig istenítik. Sokan nem tudják eldönteni ez a zenekar a popzenére legnagyobb hatással való lemeze-e vagy se.

Plusz még ott vannak a lemez körüli botrányok: a világ leghíresebb borítója(eredetileg Jézus Hitler és Gandhi is rajta lett volna), a drogokra utaló jelzők(Lucy in the Sky with Diamonds) és egyéb legendák.

Nekünk ezekkel nem kell foglalkoznunk. Csak hallgassuk a tökéletes muzsikát Bors őrmester magányosszívű bandájáról, Lucyról gyémántokkal az égben, a 64 éves McCartney-ról és arról a fantasztikus stúdióhangzásról amit eddig csak a Beatles tudott ilyen tökéletesen lemezre venni.

A Beatles egy jelenség. Ezt mindenki tudja.A zenéjét viszont ma már egyre kevesebben ismerik. De aki nem ismeri, annak se ezt ajánlom kezdésnek.Mondjuk a Hard Day's Night-ot. Arról is írok később, de az a jövő zenéje. Szóval a Beatles:

1960-ban alakította 5 liverpooli kölyök: John Lennon,Paul McCartney,George Harrison,Stuart Suitcliffe és Pete Best. Stuart és Pete később kivált, helyükre jött Ringo Starr(közben sok minden történt de akit érdekel nézzen utána).1963-ban megjelentették első lemezüket és ezzel megváltoztattak mindent. A zenét, a divatot, az embereket(főleg a fiatalokat), a kultúrát, az életet. Ez a sikermenet egészen 1966-ig tartott amikor elhatározták, hogy többé nem koncerteznek. A mű tehát már egészében a stúdióban és otthon íródott, ezért egy kicsit testesebb alkotás mint a többi Beatles album. Tele van fúvosokkal, hárfával, szitárral, hegedűvel, zajokkal.Ez akkoriban nem nagyon volt jellemző és nagyon modernnek hatott.

Ugyanakkor tudni kell, hogy ez a lemez a Beatles életében egy imázsváltás volt. Eddig a jópofa kamaszfiúk szerepében tettszelegtek, ezután már komoly férfiakként lehetett rájuk tekinteni.

És tényleg hatalmas a végeredmény.Minden pontról pontra ki van élezve, expozícióval és csúccsal végezve.A Sgt. Pepper's eleji zajtól a Day in the Life káoszban véget érő levezetéséig. Nem igazán tudom számról számra lebontani, mert ez egy egész egymásba folyó zuhatag.

A lemez 15 hétig vezette a Billboard-listát(fontos amerikai slágerlista), és bár ma már talán nem hangzik olyan modernnek az auto-tune világban, szerintem azértis KŐTELEZŐ A MEGHALLGATÁSA!!!!!!!!

Stílus: Pop/Rock

Hossz: 39:50

Személyes kedvencek: Lucy in the Sky with Diamonds, Getting Better, Being for the Benefit of Mr. Kite, Within You Without You, A Day in the Life

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezborze.blog.hu/api/trackback/id/tr761407052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ági. 2009.10.29. 21:20:44

helló!
Hát minimum hogy az első lemez az Beatles!;)
Szerintem nagyon jó,hogy ezt csinálod,igy tovább
süti beállítások módosítása